Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πασχαλινό τσουρέκι







Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά:
  • 2 1/2 κ. αλεύρι
  • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 750 γρ . ζάχαρη
  • 600 γρ. γάλα
  • 6- 7 αυγά
  • 180 γρ. φρέσκια μαγιά 
  • 1+1/2 κουτ. γλ.  κάρδαμο σκόνη , 1/2 κουτ. γλ. μαστίχα σκόνη 
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
Προετοιμασία
Σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε θρυμματισμένη τη μαγιά και μια κουταλιά σούπας ζάχαρη .Ρίχνουμε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά. Συμπληρώνουμε αλεύρι ως 300 γρ. να γίνει σφιχτός χυλός. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το σκεύος σκεπασμένο με πετσέτα στο φούρνο που έχουμε διατηρήσει από πριν σε θερμοκρασία λιγότερο από 50 βαθμούς .Σε λίγα λεπτά 10 -15 θα έχει φουσκώσει.

Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα χλιαρό και λιώνουμε σε αυτό τη ζάχαρη , Χτυπάμε σε ένα μπώλ τα αυγά και σε ένα μικρό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε ζεστό ώσπου να το χρειαστούμε σε λίγο.
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι. (Πάντα έχουμε και επιπλέον γιατί μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε στο ζύμωμα πριν το βούτυρο.)
Σε αυτό ρίχνουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά .Μόλις φουσκώσει το προζύμι , το ρίχνουμε και μαζί τα αυγά και το γάλα ,Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ,Η ζύμη πρέπει να γίνει σφιχτή.Αν φαίνεται μαλακή τώρα συμπληρώνουμε χούφτα χούφτα αλεύρι.Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο λίγο λίγο. Προσοχή να μην καίει πολύ. Το ζύμωμα τώρα γίνεται διαφορετικά.
Παίρνουμε τις άκρες της ζύμης και τις φέρνουμε προς το κέντρο συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μεγάλη πετσέτα και κρατάμε τη λεκάνη με τον ίδιο τρόπο σε χλιαρό φούρνο.

Προσοχή ! Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν τη μαγιά και τα τσουρέκια! Απαιτείται περίπου 1 ώρα μπορεί και λιγότερο για να φουσκώσει η ζύμη ,ανάλογα πόσο ζεστή ήταν στο ζύμωμα. Αδειάζουμε τη ζύμη στο τραπέζι και κόβουμε σε 5- 6 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το μοιράζουμε σε 3 μέρη και πλάθουμε πλεξούδα .Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί .Αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε λίγη ώρα 15  λεπτά να φουσκώσουν. Μπορεί να φουσκώσουν και γρηγορότερα. Φουρνίζουμε χωρίς καθυστέρηση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα 2 ταψιά μαζί για 35 -40 λεπτά ,Αλλάζουμε  τη θέση τους πάνω κάτω στο μισό χρόνο.

Καλή επιτυχία !
Εύχομαι σε όλους τους φίλους
Καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου